You are currently viewing Pince építése

Pince építése

  • Post author:
  • Post category:Blog

Ha igény merül fel, hogy legyen a ház alatt szuterén, vagy pince, akkor érdemes odafigyelni az építkezés során, hogy azt úgy építsük meg, hogy későbbiekben ne legyen gondunk vele. Egy ilyen helyiség építése mindig megdrágítja az építkezést. Leginkább azért, mert a föld szintje alá megyünk, ami sok gépi földmunkát igényel, valamint a vízelvezető és vízzáró elemek elkészítése nem olcsó mulatság. Azonban nagyon hasznos tud lenni egy ilyen helyiség a házunk alatt, még ha a jelen korban már nem igazán a zöldségek és a jó borok tárolására használjuk, mint régen. Hanem egy hangulatos pince kuckót, kártyaszobát, szauna részt vagy vendégszobát alakítunk ki. De mi mindenre kell figyelni, ha arra adjuk a fejünket, hogy lefele építkezünk?

A terepviszonyok nagyban számítanak ilyen esetben. Érdemes felmérni, hogy ha lefele ásunk, akkor mivel találkozunk. Homok, szikla, föld fog kijönni, esetleg domboldalba épül a házunk. Mind-mind a az építési technológiát befolyásolja. Nem is beszélve a költségekről. Egy sziklás, kemény talaj megmozgatása többe kerül, mint amikor jó minőségű földet szedünk ki. Ha domboldalba építkezünk, akkor a víz meggátolására érdemes külön falat építeni, ami megvédi a pincénket. A homokos, szikes talajba pedig a statikusnak kell kiszámolnia, hogy mennyi beton fogja „megalapozni” a házunkat.

Ideális terepviszonyok esetén érdemes erőltetnünk a lefele építkezést. Egyéb esetekben mérlegeljük a költség és egyéb munkálatok súlyát, hogy érdemes-e az elképzelésünk után menni, vagy inkább elengedni azt. Ha mindenképpen lesz pince, akkor az alábbiakat tartsuk be:

  1. A pince falát vagy betonból készítsük, vagy zsalukőből. A beton fal jobban ellenáll és fogja a vizet, valamint erre a falra külön felhúzott vízzáró vakolatok kevésbé fognak leválni. A pince fal mellé húzzunk szigetelésvédő falat. Ez mindenképpen ajánlott domboldalba való építkezésnél, valamint, ha fásítás is fog történni. A mai modern technikáknak köszönhetően a legtöbb esetben elhagyják a szigetelőfalat és a pince falazatára dörken lemezt és XPS szigetelést ragasztanak csak. Ez azonban nem fog korrekt védelmet jelenteni egy erősebb esőzés esetén. A legjobb megoldás, ha a fenti technológiával ellátjuk a szigetelőfalat is, így biztosabban megóvhatjuk az ingatlanunkat a jövőben kialakuló esetekkel szemben.
  2. Nagyon fontos a megfelelő alap elkészítése. A különböző falak alá két rétegű bitumenes lemez érdemes elhelyezni. Erre fog épülni a szigetelésvédő fal és a belső pincefal is. A védőfal magasságát legalább a föld szintjéig érdemes felhúzni.
  3. Ha elkészült a vízszigetelő védőfal, annak oldalára érdemes ráhegeszteni a bitumenes védőlemezt, akár két rétegben. Ugyan mindez drágítja a kivitelezési munkákat, de a jövőben nem kell súlyos összegeket kifizetni utólagos szigetelésre. Amennyiben az alapot és a falazatot is végigszigeteltük, valamint a válaszfalak alatt is kapott szigetelést a pince, létrejön a teljes páncélzat
  4. Ez után a belső falszerkezet kialakítása jön, amihez zsalukő szerkezetet is használhatunk, melyekre  két sor vasacél elhelyezése javasolt. Egyenletes betonkeveréket használjunk, minimum C16-os betonból. A legfelső szintet kiegyenlítő betonnal látják el.
  5. A pincefal belső vakolását érdemes  vízzáró anyaggal elvégezni, mint például a Beerstone Impro vízzáró habarccsal. Így a pince vagy szuterén helyiségünket teljes mértékben szárazon tudhatjuk.
  6. Utolsó lépésként a falsík mellett végigfutó dréncső rendszer telepítését végezzük el. Ez fog nekünk segíteni a csapadék- és talajvíz elvezetésében, hogy az ne legyen hatással a szerkezetre. Ezzel nem csak a beázásokat tudjuk elkerülni, de a későbbi penészedéseket is.

Ahogy a fentiekből is látszik, a föld alá történő építkezés komoly szakértelmet és odafigyelést igényel. Nem is beszélve, hogy ha megfelelően akarunk védekezni, akkor az drágítani fogja a beruházást. Azonban a fentiek betartása a jövőbeni kiadásoktól fog minket megkímélni.