You are currently viewing DIY tárgyak készítése

DIY tárgyak készítése

  • Post author:
  • Post category:Blog

Talán már találkozott ezzel a betűkombinációval,  hogy DIY (ejtsd: diájváj), ami angol rövidítés, a do it yourself, azaz csináld magad szavakból. Az utóbbi években nem csak külföldön, de idehaza is egyre több ötletet tár elénk a közösségi média (lásd: youtube, facebook, pinteres, stb.) videók és képek formájában. Aki érez magában egy kis kreativitást, szívesen vág bele egy saját projektbe, hogy készítsen például ülőgarnitúrát raklapokból, csipeszekből kis kiegészítőket, fadarabokból polcokat, kulcstartókat vagy rongydarabokból párnákat, ajándékszíveket. Szerencsére az interneten rengeteg ötletet lehet meríteni, hogy mit is készítsünk házilag, egyszerű anyagok felhasználásával. De miért is ilyen népszerű a DIY mozgalom?

Több oka is van. Elsősorban, mert a saját kézzel készítjük, mi dolgoztunk vele és büszkék vagyunk rá. Másodsorban, mert viszonylag olcsón lehet létrehozni tárgyakat, műalkotásokat, bár a kínai tömegtermékek még mindig olcsóbbak, mint a házilag készített alkotások nagy része. Ha a kreativitásunkat használjuk, azzal az agyunk olyan részét mozgatjuk meg, ami endorfint szabadít fel, ez pedig boldogsággal tölt el. Tehát még extrán jól is érezhetjük magunkat, amikor a szabadidőnkben elkezdünk barkácsolni. Persze mindez időigényes. Hisz be kell szerezni a hozzávalókat, ha nincs a háztartásban. Bár a legtöbb DIY ötlet, pont arról szól, hogy az otthon található anyagokból, mit lehet létrehozni, de ez a valóságban azt jelenti, hogy pont nincs olyan ragasztónk, üvegünk, fadarabunk, stb. Ezért mielőtt nekikezdünk érdemes elolvasni a blogcikket, jól megnézni a képeket, videókat, hogy mi mindenre van szükségünk a tervezet darab előállításához. Már számos bolt, webáruház jött létre, hogy ebben segítsen. Ha meg van minden, akkor jön az alkotás, ami a videókban mindig könnyebbnek tűnik, mint a valóságban. Ha van egy kis kézügyességünk, akkor biztos, hogy élvezzük ezt a fajta tevékenységet, még ha az első darabok, lehet nem sikerülnek annyira fantasztikusan, mint ahogy megálmodtuk. De mint minden, ez is gyakorlás kérdése. Lehet a barátaink észreveszik és majd ők is akarnak ilyet, ami szintén jó érzéssel tölti el az embert. Még, ha jár kis piszokkal és utómunkával, érdemes kipróbálni a házi készítésű tárgyak gyártását. De mivel is kezdjük?

Ez már inkább érdeklődési kör kérdése. Viszont, ha nincs ötlete, csak szeretne Ön is belevágni és büszkélkedni valami saját alkotással, akkor kezdje egyszerű, de látványos dolgokkal. Ilyen például, ha betonból önt ki kaspót, virágtartót, dekorációs tárgyat. Ehhez először is szükség lesz pár alap formára, ami a virágtartó negatívja lesz. Erre használhatunk műanyag vödröket, edényeket, tejfölös dobozokat, de akár kartonpapírt, fadarabot, de akár egy kosárlabdát is. Ezekből kell összeállítani a formát, amibe majd a beton alapanyagát öntjük. De hogyan készítsünk el a megfelelő tartós betont? Több megoldás is van. Lehet cementet vagy kimondottan dekor betont vásárolni a célra. Ha cementet választjuk, akkor ahhoz érdemes egy kis homokot vagy kavicsot hozzátenni. Ezen alapanyagokból készült kaspók hátránya, hogy átengedhetik a vizet, ha nem megfelelő vastagságban készül, valamint télen szétfagyhat. Ha cementből készítjük a kaspót, akkor azzal is számolni kell, hogy egyik nap elkészítjük a formát, beleöntjük a betont, majd napok múlva, amikor kikeményedett, kezdhetünk neki az utómunkáknak. Festés, csiszolás, ültetés, stb. Ezért van, aki a gipszet választja, hisz az gyorsan köt, aminek köszönhetően még aznap végezhetünk a saját virágtartónkkal. A gipsznek is van hátránya, hisz könnyebben törik, valamint télen nem lehet kint hagyni. Szerencsére már lehet kapni olyan terméket, ami erre a célra a legmegfelelőbb. A Beerstone Dekor habarcs nagyon gyors kötési idővel rendelkezik, 15-20 perc múlva már ki is vehető a formából a késztermék. Nem kell festeni, mert egyedi homok sárgás színének köszönhetően, jól mutat magában is. Ennek ellenére, aki még is festeni szeretné, bármilyen vízbázisú festékkel már dolgozhat is rá, amint kivette a formából. Előtte azért érdemes átcsiszolni a darabunkat, hogy szebben nézzen ki. Ráadásul a habarcs vízzáró is, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja átengedni a vizet, ha jól meglocsoljuk a virágokat. A terméket magyar cég készíti, természetes anyagokból állítja elő, így a környezet is védjük. A honlapjukon számos ötletet is adnak, hogy mi mindent lehet előállítani a termékükből.

Ha kedvet kapott az alkotáshoz, akkor kezdje el az első saját készítésű (DIY) tárgyát létrehozni, egyszerűen. Higgye el, hogy utána kedvet fog kapni és keresi a további ötleteket, hogy még több kaspója, dekorációs tárgya legyen. Hobbinak is nagyszerű, nem is beszélve, hogy hasznosan tölti az idejét, az elkészült tárgyak pedig büszkeséggel töltik majd el, mert élmény és érzelmek is kapcsolódnak hozzá.