You are currently viewing A jövő az előre gyártott betonelem

A jövő az előre gyártott betonelem

  • Post author:
  • Post category:Blog

Az építőipar is folyamatosan fejlődik, ahogy a technológiák úgy a szakmunkások hiánya folyamatosan alakítja a jövő építkezését. Pár éven belül az előregyártott betonelemek egyre nagyobb teret hódítanak. Mind a családi házak, mind a társasházak és az ipari épületeknél is egyre több előregyártott betonelemből fogják elkészíteni az építményeket.

A legnagyobb vonzerő egyértelműen a gyorsaság, és az egyenletes minőség, ami az előregyártott elemeket illeti. A vasbeton pilléreket amik a gyárban készülnek a pontos méretek és egyenletes minőség jellemzi. Helyszínre szállítva, csak be kell állítani a helyére és már haladhat is tovább az építkezés, amihez elég egy művezető és pár segédmunkás. Így jó hatással van az egyre nagyobb munkaerőhiányra is ez a technológia. Már a családi házak építésénél is előírják a pozitív sarkokra a vasbeton pilléreket. Ezek vasalása, monolit betonból való kiöntése a helyszínen, akár több napot is igénybe vehet. Ugyanez igaz a lépcsők készítésére. A megfelelő zsaluzása, egyforma méret kialakítása a szakembereke számára is kihívást jelent.  Míg az előregyártott elemek behelyezése pár óra alatt kész, azonnal terhelhetőek. Mekkora előny ez egy társasház építésénél, ahol azonnal járhatnak a munkások, a biztonságosabb belső lépcsőkön. Ugyanez igaz akár egy előregyártott elemekből készült pince, vagy födémszerkezet behelyezésénél. Látványosan, gyorsan lehet haladni. A megfelelő szakember hiány, a minőség is egyre inkább támasztja alá, hogy egy építkezés esetén a kivitelező akár a pillérek, födém és lépcsők mellett akár már a falszerkezeteket is előregyártottan kérje a helyszínre az építkezés megkezdésekor.

Természetesen nemcsak a házépítéseknél, hanem az ipari és sportlétesítményeknél is egyre inkább alkalmazzák az előregyártott betonelemekből való kivitelezést. Mint az élet egyéb területén is az idő egyre nagyobb tényező a kivitelezések során.

Tisztában kell azzal lenni, hogy ezen előregyártott szerkezetek nem sztenderd raktári darabok. Mindegyik a megtervezett épület alapján, mérnöki munkával készül. Fontos a minőségi betonacél, a gyári minőségű beton. Időt vesz igénybe ezek legyártása, azonban már a tervek elkészülte után meg lehet rendelni a gyártól és mire elindul az építkezés már a helyszínre, pontos időben kiszállításra kerül. Mindez persze átgondolt szervezést igényel, de ez elvárható egy kivitelező és mérnöki gárdától.

Magyarországon jelenleg még kevés cég foglalkozik jó minőségű vasbeton elemek és egyben téglafal elem gyártásával. Így érdemes időben gondolkodni és lekötni a szabad kapacitásokat egy-egy építkezésnél, ha előregyártott elemekből szeretnénk azt elkészíteni, mert fontos számunkra az idő. Ebben jó partner lehet Ön számára a Beerstone Kft., aki segíteni tud, akár falelemről, akár betonelemről legyen szó.