You are currently viewing Sírkövektől a belsőépítészetig

Sírkövektől a belsőépítészetig

  • Post author:
  • Post category:Blog

A legtöbb vállalkozás törekszik a több lábon állásra. Így van ezzel a kiskunfélegyházi Bozóki Design Kft. is. Ugyan fő profiljuk a sírkőkészítés, az évek folyamán egyre sokoldalúbb lett a cég. A természetes kő megmunkálás egyre nagyobb teret nyert a cég életében. Jó 15 éve sikerült gépesíteni, fejleszteni a műhelyt, melyet egy új csarnokrésszel is elláttak. Modern darurendszer, vákuumos mozgatógép és korszerű kőfeldolgozó gépekkel szolgálják ki a megrendelőket. A síremlékek mellett konyhai és fürdőszobai burkolatokkal, pultokkal, lépcsőkkel, párkányokkal, kültéri szobrokkal, kapubetétekkel is foglalkoznak. De a restaurálásból is kiveszik a részüket. A cég tulajdonosával Bozóki István, aranykoszorús mesterrel beszélgettünk a szakmáról.

Hogyan indult a vállalkozása?

A dédnagyapám pallérmester volt, ami a mai építésztechnikusnak felel meg. Nagyapám szintén az volt, majd ő kezdett el betonelem előregyártással foglalkozni. Beton kádakat, kútgyűrűket, mozaiklapokat készített. Innen vezetett az út a síremlékek gyártásához. Édesapám már csak a sírkő mesterséget vitte tovább. Mi pedig jó 25 éve foglalkozunk kőfeldolgozással. Eleinte saját maguk készítettünk vágógépet, karos csiszológépet, illetve vásároltunk vizes flex gépeket. Innen fejlődtünk fel a bő negyed évszázad alatt.

Mi a fő profil?

Régen egyértelműen a sírkő volt, most már a fele csak a sírkő, a másik fele belsőépítészeti munka.

Belsőépítészeten mit ért?

Konyhai pultok, fürdőszoba burkolatok, mosdók, zuhanytálcák, lépcsők készítése. Többfajta anyaggal dolgozunk. Nagyon népszerűek a TechniStone mesterséges kőburkolatok. 93%-ban természetes anyagokból készülnek, gránit, kvarcit, szilícium homok, melyet kiváló minőségű poliészter gyantával kötnek meg és gyorsan ható festék pigmentekkel színeznek. A kiváló minőségű ásványi anyagoknak köszönhetően szilárdsága, ellenálló képessége jóval nagyobb, mint a gránité. Tulajdonságainak köszönhetően nem szívja magába a nedvességet, hő-, karc- és saválló, teljesen higiénikus felületű, mivel semmilyen szennyeződés – olaj, kávé, vegyszer –  nem szívódik bele.

Jó egy évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a Neolith nagy táblás kerámiákkal, különböző vastagságban. Ezek kiválóan helyettesítik a csempét, készítünk belőle például zuhanytálcát, de burkolunk vele konyhabútort, ajtófrontként, hátlapként.

Akkor ez viszonylag új dolog?

Igen. Magyarországon nagyon friss. Még kevesen foglalkoznak vele. Győrben van egy cég, Budapesten, meg mi itt az Alföldön.

Miért jó ilyen nagy táblás kerámiával dolgozni?

Egy fürdőszobában nem kell fugázni, nagyobb egybefüggő felületet kapunk. Magas a hőállósága, folt és karcmentes. Különböző kő-, textil-, fahatású felületekben kapható. Ami úgy készül, hogy bescanelik a kívánt felületet, majd azt a scanelt képet teszik rá a kerámiára.

Hogyan mozgatják ezeket a nagy táblákat?

A vákuumos kőemelő gépünkkel, ami tappancsokkal fogja meg a kerámiatáblát, ami akár 200 kg-ot is nyom. A géppel maximum 1,5 tonnás követ tudunk mozgatni és megdönteni. Akinek nincs ilyen gépe, az nem tudja balesetmentesen mozgatni ezeket a kerámialapokat. Elég vékony táblákról beszélünk. Jellemzően a 12 mm dolgozunk, de kapható 6, sőt 3 milliméteres is. Helyszínen is megvan a megfelelő szállítási mód, aki nem tartja be, az súlyos árat fizet, ha egy ilyen tábla eltörik, hisz nem egy olcsó anyagról beszélünk. Talán ezért is foglalkoznak még kevesen ezzel Magyarországon.

Melyik anyag megy a legjobban a belsőépítészetben?

A már említett TechniStone. Jól lehet vele dolgozni, 2cm vastag, bármit kibír, mint például egy kivágásnál, oldalt csak 5-6 cm fül marad és nem törik. A gránittal ezt nem tudnánk megcsinálni. Alkalmas arra, hogy készítsünk belőle konyha vagy fürdőszoba pultot, mert nem szív be semmit.

Mik a terveik a jövőre nézve?

Minél nagyobb szeletet kihasítani a belsőépítészetben. Most már mindenféle anyagot használunk, tudunk íves felületekre is dolgozni. Több alvállalkozóval működünk együtt, akár az ország egész területén. Használunk kőfurnért, melynek mi vagyunk a Dél-Magyarországi forgalmazói. Végtelen egyszerű a burkolás vele. Mindegyik lap elég strukturált felületű, vékony. Nem jön ki a fal hibája. Eltakartja azt. 120*60 táblaméretben. Abszolút rusztikus kőhatás. Akár egész falat, vagy egy részét borítják vele. Tömbszerű hatás érhető el. Íves felületekre is felrakható, mert könnyen hajlítható. Található belőle átvilágítható, led panelekhez jó.

Miként tudnak versenyezni a kínai termékekkel?

Sajnálatos, hogy a szakma elment az olcsó kínai, ízléstelen sírkövek irányába. Az út mentén ki van rakva 300 féle sírkő. Kínában legyártatják, ott a konténerbe beteszik, itt meg kiveszik. Rámutat a vásárló, hogy melyik legyen, majd ráírják a papa meg a mama nevét. Mint más területen is, teljesen tönkre teszik a hazai ipart. Én nem vagyok hajlandó ezzel foglalkozni, árversenybe belemenni. Továbbra is csak minőségi kövekkel dolgozunk. Azaz az igazság, hogy a kőfaragó szakma imidzse teljesen le lett rombolva.

Láttam a műhelyben, hogy restaurálással is foglalkoznak. Jellemzően milyen tárgyak helyreállítását végzik?

20-30 utikereszt restaurálása áll már mögöttem. De szökőkutak, szobrok felújítását is végezzük.

Milyen anyagot használnak ilyenkor?

Többféle anyaggal dolgozunk, de szeretjük a római cementet, a Vicat-et, mert gyorsan köt.

Jól láttam, hogy szobrokat is öntenek ebből az anyagból?

Igen. Vagyis most újdonságként kipróbáltuk a Beerstone Dekor termékét. Néha van szobor, vagy fali dombormű megrendelésünk. Ehhez elkészítjük a szilikon öntőformát és abba tesszük bele a keveréket. Előnye, hogy nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Fél óra alatt készen is lehetünk egy ilyen műalkotással.

Köszönöm szépen! István műhelyében töltöttem még egy fél napot, ahol megmutatták, hogyan készül egy Szűz Mária szobor, egy Petőfi dombormű a Beerstone Dekor termékből. A következő cikkben ez kerül bemutatásra.

Fényképek