You are currently viewing Beázik a pince

Beázik a pince

  • Post author:
  • Post category:Blog

Egy pince helyiség lehet áldás egy házban, illetve átok is. Ha van egy jó, száraz hűvös pincénk, szuterénünk, akkor ott bármit lehet tárolni. A zöldségektől kezdve a jófajta borokig, de a régi szekrényeket, már felesleges, de egyszer majd csak jó lesz ruhákat és használati tárgyakat. Azonban mi a helyzet, ha a pincénk egy nagyobb esőzés után beázik? Vagy egyszerűen csak a víz folyton jelen van, ezért ledobálja a vakolatot, salétromosak a falak és dohos, penészszag van a levegőben? Ilyenkor a pince csak nyűg és folytonos fejfájást jelent. Mit tehetünk, hogy ne ázzon be a pince.

Mivel nem most építjük a meglévő pincénket, így  hiába adnánk építési tanácsokat, hogyan kell megelőzni a bajt és megfelelően megépíteni a jellemzően föld alatt lévő helyiségünket. Erről egy másik cikkben olvashat, hogyan szigeteljük megfelelően a támasztófalat. Először vizsgáljuk meg, hogy miért is ázik be a pince.

A földben számos kis vízér található. Ha domboldalban lakunk, akkor ezek jellemzően nagyobbak és gyorsabb mozgásúak, sík területen pedig adottságtól függ, hogy milyen és mekkora mennyiségű víz található a földben. Tehát, ha pincénk van, az jellemzően a föld alatt található, amire hat az állandó talajvíz és a kis vízerek, melyek nyomást helyeznek a pince falára. Amikor jön egy nagyobb eső, akkor a föld szívja magába a vizet, a talajvíz szintje megemelkedik és a kis vízerekben a víz mennyisége megnő. A víz keresi az útját és halad a gravitáció által kijelölt útján, beleütközve a pince falunkba. Ami ha nincs megfelelően vízzáró réteggel ellátva, akkor a folyamatos „ostromnak” köszönhetően, idővel átszivárog a pincénk falazatán. Mely jellemzően beton, vagy tégla szerkezetű. Vagy alulról, vagy a falból elkezd begyöngyözni a víz, ami, ha utat csinál a falszerkezetben, vagy aljzatban, akkor úgy tud befolyni, mintha egy csapot nyitnánk meg. Ha hasonló jelenséggel találkozott, akkor az alább megoldást tudjuk javasolni. Azon a falon, ahol a víz betámad, a vakolatot le kell verni, amennyiben van rajta. Majd hatékony vízzáró anyaggal újra kell vakolni a falat. Érdemes olyan anyagot választani, ami profi módon végezz vízzárást. Ezzel megoldjuk azt, hogy a víz ne törjön be a pincénkbe. Azonban a víz továbbra is keresni fogja az útját. Ugyan azon a falunkon nem fog bejönni a víz, azonban vagy oldalra folyik el, vagy, ha erre nincs lehetősége, akkor megáll a falunknál és egyre nagyobb talajvizet képez. Aminek eredménye lehet, hogy a víz felfele jön a falazóelemeken, így felfele kezdenek vizesedni a falaink. Ez a jelenség leginkább akkor áll fenn, ha nagyobb esőzések után a víz nem tudja elkerülni az ingatlanunkat. Sajnos ilyenkor nincs más megoldás, mint azon fal mellett vízelvezetés készíteni. Azaz kiásni a megfelelő mélységben és elvezető csatornarendszert telepíteni, ami elszállítja a vizet egy víznyelő árokba, vagy egy olyan területre, ahol már nem okozz kárt. Fontos belátnunk, hogy a víz mindig keresi az útját, ezért ne végezzünk félmunkát. Használjunk minőségi vízzáró vakolatot, melyre ajánljuk a Beerstone IMPRO vízzáró habarcsot. Az alábbi gombra kattintva a termék meg is vásárolható.

Beer Attila