You are currently viewing Kerítés készítés házilag

Kerítés készítés házilag

  • Post author:
  • Post category:Blog

Amikor egy kerítést szeretnénk a házunkhoz, vagy a meglévő öregedett el és meg szeretnénk újítani, akkor jönnek a gondolatok, hogy miként is oldjuk meg ezt. A szakmunka nagyon drága lett, ráadásul nem is könnyű egy kivitelező csapatot elcsábítani egy kisebb munkára. Felmerülhet a saját kivitelezés ötlete. A rendszerváltás előtt jellemező volt, hogy összefogtak a szomszédok, rokonok és felépítették maguk a garázst, vagy a kerítést. Egy betonkeverőt minden utcában lehetett valakitől kölcsönkérni, utánfutóval elhozták a tüzépről az egyéb anyagokat és a barna üveges sör társaságában elkészült az alapozás. Ma már a korszerű anyagoknak hála sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha egy kerítést vagy akár egy garázs alapot szeretnénk készíteni. Ebben segít az információs sztráda is, egy-egy  youtube videóval és cikkel. Így könnyebben vesszük rá magunkat, hogy belevágjunk a munkába, hisz nem a házunkat, csak egy kerítést készítünk. Mi is ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

Mint minden munkánál itt is nem árt előkészülni. Utána járni az anyagoknak, kiszámolni a mennyiséget, eldönteni, hogy mi az a munkafázis, amit mi is el tudunk végezni és mi az, amihez mindenképpen kell egy szakember, hogy megoldja. Esetleg ennek megfelelően választjuk ki a kerítés típusát, összevetve az anyagi lehetőségekkel, vagy a rá szánt költségvetéssel.

Az előkészületek közé tartozik a terepviszonyok felmérése. Nem mindegy, hogy vízszintes vagy lépcsős kerítést kell készítenünk. A talaj sziklás, kavicsos vagy esetleg homokos? Ennek megfelelően tudjuk eldönteni, hogy milyen alapozásra van szükségünk. Kézi vagy gépi erővel végezzük a földmunkát és a terepigazítást? A kézi munka olcsóbb, de nagy valószínűséggel tovább fog tartani, főleg, ha nincs kellő erőnk és gyakorlatunk benne. Ha a talaj vagy a szerkezet mélyebb alapot követel meg, akkor ez még jobban felveti annak a lehetőségét, hogy kihívjunk egy kisgépet, ami kiszedi az alapot. Ezzel jelentősen tudjuk gyorsítani az építkezést.

Érdemes az alapba kerülő vasszerelést még a munkálatok előtt elkészíteni. A betonacél kengyeleket le lehet kézzel is hajtani a helyszínen, de ehhez jellemzően hozzá értő szakember, vagy legalább egy hajlító gép kell, amit ilyenkor kölcsönözni szoktak. A legtöbben megfeledkeznek arról,  hogy az alapba kerülő betonvas kengyeleket előre legyártva már webáruházban is megvásárolhatjuk, ha nem akarunk futkározni a környéken vasszerelő után és várni heteket, mire elkészül a számunkra fontos mennyiség. Egy kerítésalapba elég 20-30 centiméterenként tenni a kengyeleket.

Amennyiben egy egyszerűbb kerítésben gondolkodunk, akkor a vasbeton vagy vasoszlopokat 2-2,5m méter távolságra helyezhetjük el az alapban, attól függően, hogy ponthegesztett háló, kerítésdrót, lindab lemez vagy más anyag kerül fel közé. Az előregyártott VB kerítés készítésénél először mindig a VB oszlopokat helyezzük el, amelyek körül a betont annyival lejjebb hagyjuk, hogy a vasszerelés átfuttatható legyen az oszlopok mellett. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy a vasnak legyen minden oldalról legalább 3-5 cm betontakarása.

Ma már kevésbé használnak zsalurendszert a betonozáshoz, ha a föld felett is látszik majd az alapunk. Ilyenkor zsalutéglát érdemes venni és abba önteni majd a betont. Ami legalább C16 v. C20-as legyen. A zsalutégla is gyorsítja a munkálatokat. VB kerítésrendszernél általában lábazati elemet is kínálnak.

Amennyiben vasszerkezetre helyezhető műanyag, fa vagy fémlemez kerítést készítünk, akkor felmerül, hogy a szerkezetet össze kell hegeszteni. Erre szintén szakembert kell keresni. Azonban ez is kivédhető, ha összecsavarozzuk az oszlopokat a keresztbe fektetett zártszelvénnyel. Erre pedig már csak fel kell csavarozni a megálmodott takaró elemeket. A vasat minden esetben fessük le alapozóval, majd kellő védelemmel ellátott festékkel. Ma már kevésbé népszerűek a fa borítású kerítések. Egyrészt a fa ár is felment, valamint bármilyen álagmegóvó festékkel is kezeljük a fafelületet, idővel a nap kikezdi és pár évente át kell festenünk. Ezért a gyártók lemezből és műanyagból is készítenek már fa hatású kerítés béléstesteket.

Ha úgy döntünk, hogy nem várunk szakemberre és mi magunk készítjük el a kerítésünket már számos kerítésrendszer áll a rendelkezésünkre, amit házilag is össze tudunk szerelni. Persze a jó alap, mindegyikhez kelleni fog, de ennek elkészítéséhez is már a legtöbb szakmunkát meg tudjuk spórolni, mint talajelőkészítés, vasszerelés, zsaluzás azzal, hogy készen megvesszük vagy megrendeljük.