Blog

Építési tanácsok

Szakértő szemmel

Hasznos tanácsok építkezőknek, felújítóknak, szakembereknek. Hogyan használj egy anyagot? Mikor használd? Mire figyelj? 

Videó lejátszása

Szakértők a vízzárásban

Folyamatosan beázik a pincéje, főfala? Nem találja a megoldást? Kérje segítségünket!

Cégünk a vízzárás szakértője. Az elmúlt 20 évben számos projektet végeztünk, ahol megállítottuk a vízbetörést, nedvesedést. Helyszíni felmérés keretében megvizsgáljuk az okokat, majd felvázoljuk a lehetséges megoldásokat. Segítünk a gyors és szakszerű elhárításban.

ÍRÁSAINKBÓL

Amikor egy kerítést szeretnénk a házunkhoz, vagy a meglévő öregedett el és meg szeretnénk újítani, akkor jönnek a gondolatok, hogy miként is oldjuk meg ezt. A szakmunka nagyon drága lett, ráadásul nem is könnyű egy kivitelező csapatot elcsábítani egy kisebb munkára. Felmerülhet a saját kivitelezés ötlete. 

Már 2021-ben is jelentősen drágult a betonacél világpiaci ára, de a háború óta az árak az egekbe kúsztak és ki tudja, hol a vége. A drágulás legnagyobb oka a nyersanyag hiány. Kína ugyanis már nem önti el a világot acéllal, felére vette vissza ezen termékek exportján, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátási követelményeknek való megfelelés miatt. A másik fontos tényező, hogy a Covid után az élet felpörgése várható és minden beruházás, ami eddig döcögött nagyobb sebeségre kapcsol, ami szintén hozzájárul a nyersanyagok keresleti oldalának emelkedéséhez. Maga az acélgyártás költségei is jelentősen nőttek a tavalyi évben. Ennek fő okai az energia és a környezetterhelési díjak és adók növekedése és a munkaköltségek emelkedése. 

2021. január 1-től elindult a 3 millió forint összértékben visszaigényelhető lakásfelújítási támogatás. A részleteket a november 25-én megjelent 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza, mely 2022. december 31-ig lesz igényelhető. Összeszedtük a legfontosabb részleteket.

Mint az élet legtöbb területén a szakemberhiány egyre égetőbb gondokat jelent. Az építőiparban ez hatványozottan jelentkezik. Ezen szegmensben is elindult egyfajta robotizálás, illetve megjelentek a kevesebb élőmunkát igénylő előregyártott anyagok. Számos technológia, újszerű megoldás jellemzi az építőipar jövőjét, mint a 3D nyomtatók elvére épülő házépítés, az integrált hőszigetelések, előregyártott kémények, födémek, lépcsők és falelemek.

Az építőipar is folyamatosan fejlődik, ahogy a technológiák úgy a szakmunkások hiánya folyamatosan alakítja a jövő építkezését. Pár éven belül az előregyártott betonelemek egyre nagyobb teret hódítanak. Mind a családi házak, mind a társasházak és az ipari épületeknél is egyre több előregyártott betonelemből fogják elkészíteni az építményeket.

Hogyan lehet készíteni egy 75 cm magas Szűz Mária szobrot gyorsan? Erre fog választ adni ez a cikk és a videók. A Bozóki Design Kft. műhelyében jártunk, ahol tesztelték a Beerstone Dekor habarcsot. A szobrászati elemeket elsősorban cement és kőpor keverékéből készítik, azonban a Beerstone sajátos habarcs terméke kimondottan szobrászoknak és házi készítésű DIY alkotásokra lett kifejlesztve. Előnye, hogy 15-20 perc alatt köt, és jó fél óra múlva ki is vehető az öntőformából. Így szobrászati szempontból nagyon gyorsan tudunk elkészíteni szobrokat, domborműveket.

A legtöbb vállalkozás törekszik a több lábon állásra. Így van ezzel a kiskunfélegyházi Bozóki Design Kft. is. Ugyan fő profiljuk a sírkőkészítés, az évek folyamán egyre sokoldalúbb lett a cég. A természetes kő megmunkálás egyre nagyobb teret nyert a cég életében. A síremlékek mellett konyhai és fürdőszobai burkolatokkal, pultokkal, lépcsőkkel, párkányokkal, kültéri szobrokkal is foglalkoznak. A cég tulajdonosával Bozóki István, aranykoszorús mesterrel beszélgettünk a szakmáról.

Talán már találkozott ezzel a betűkombinációval,  hogy DIY (ejtsd: diájváj), ami angol rövidítés, a do it yourself, azaz csináld magad szavakból. Az utóbbi években nem csak külföldön, de idehaza is egyre több ötletet tár elénk a közösségi média (lásd: youtube, facebook, pinteres, stb.) videók és képek formájában. Aki érez magában egy kis kreativitást, szívesen vág bele egy saját projektbe, hogy készítsen például ülőgarnitúrát raklapokból, csipeszekből kis kiegészítőket, fadarabokból polcokat, kulcstartókat vagy rongydarabokból párnákat, ajándékszíveket.

A kőfaragó szakma egyik ikonikus alakja Weiszgáber János 79 évesen még mindig aktívan dolgozik, fáradtságot nem ismerve minden nap a szeretett szakma elkötelezettje. Példaértékű a munkához való hozzáállása, a kőfaragás terén elért munkássága. Nagyapja, édesapja is kőfaragó volt, így tanulta már meg nagyon fiatalon a mesterséget.  Jánossal beszélgettünk dunaföldvári műhelyében a szakmáról.

Ha igény merül fel, hogy legyen a ház alatt szuterén, vagy pince, akkor érdemes odafigyelni az építkezés során, hogy azt úgy építsük meg, hogy későbbiekben ne legyen gondunk vele. Egy ilyen helyiség építése mindig megdrágítja az építkezést. Leginkább azért, mert a föld szintje alá megyünk, ami sok gépi földmunkát igényel, valamint a vízelvezető és vízzáró elemek elkészítése nem olcsó mulatság.

Egy pince helyiség lehet áldás egy házban, illetve átok is. Ha van egy jó, száraz hűvös pincénk, szuterénünk, akkor ott bármit lehet tárolni. A zöldségektől kezdve a jófajta borokig, de a régi szekrényeket, már felesleges, de egyszer majd csak jó lesz ruhákat és használati tárgyakat. Azonban mi a helyzet, ha a pincénk egy nagyobb esőzés után beázik? Vagy egyszerűen csak a víz folyton jelen van, ezért ledobálja a vakolatot, salétromosak a falak és dohos, penészszag van a levegőben? Ilyenkor a pince csak nyűg és folytonos fejfájást jelent. Mit tehetünk, hogy ne ázzon be a pince.

A Vicat prompt cement különleges képességeinek köszönhetően jól használható műemlékek restaurálásánál, műtárgyak megóvásánál, alkalmas víz környezetében végzett munkáknál, javításoknál. Köt fémhez, fához. Így jól használható csőtörések esetén, de pincébe vízbetöréseknél is dolgozhatunk ezzel a cementtel.

Kapcsolat

Cím: 6300 Kalocsa, Erdei F. u. 54/b.
 
Adószám: 12858271 -2- 03
 
Telefon: +36 30 3 78 79 77