You are currently viewing Miért különleges a Vicat prompt cement?

Miért különleges a Vicat prompt cement?

  • Post author:
  • Post category:Blog

A Vicat prompt cement különleges képességeinek köszönhetően jól használható műemlékek restaurálásánál, műtárgyak megóvásánál, alkalmas víz környezetében végzett munkáknál, javításoknál. Köt fémhez, fához. Így jól használható csőtörések esetén, de pincébe vízbetöréseknél is dolgozhatunk ezzel a cementtel.

Nem akarok belemenni a történelmi kitekintésbe és egy szép hosszú anekdotával bevezetni ennek a különleges cementnek a leírását. Ezt a részt ugorjuk át annyival, hogy Római Birodalom idején a rómaiak egy nagyon erős, víz alatt is kötő cementet használtak az épületeik tartós vakolásához, díszítéséhez. Ugorjunk az időben, Louis Vicat 1822-ben használt egy különleges római cementet egy lehetetlennek tűnő híd elkészítésénél. Innen az eredet, egy hagyományokkal és természetességgel megáldott anyagról, mely gazdag aktív szilíciumban, alumíniumban és vasban. Európában a XIX. században előszeretettel dolgoztak ezzel a cementtel. Budapesten is számos épület, csatornarendszer készült ezzel az anyaggal. Az első világháború idején kibontakozó modernista-funcionalista építészet azonban gyakorlatilag teljesen eltüntette a római cementet az építőanyag iparból és ezzel lehetetlenné vált a korábbi homlokzatok pótlása, restaurálása. A modern Portland cementek nem tudják pótolni a legtöbb európai nagyvárosban meghatározó cement homlokzatdíszítéseket.

Hogyan is készül ez a különleges természetes kőzetből nyert cement? A bányászott kőzetet vertikális kemencében alacsony hőmérsékleten égetik ki. Ennek eredményeként a kő egy része kiszárad, másik része szabálytalan kristályszerkezetű anyagokká alakul. Mint például az aluminátok széles skálája, amiknek köszönhető a gyors kötés, vagy a dikalcium és trikálcium szilikát, melyeknek köszönhető a hidraulikus tulajdonság és a teherbíró képesség éveken át tartó növekedése.

Hol is használják a Vicat Prompt Cementet? Elsősorban műemlék jellegű épületek restaurálásánál, műtárgyak állagmegóvásánál. De számos helyen kivallóan teljesít.  Alkalmas víz környezetében végzett, agresszív víznek kitett felületek javítására, például csatornarendszereknél. Köt fémhez, fához, így csőtörések esetén is használható. Víz alatti javítási munkálatok esetén is dolgozhatunk vele. Nem kell leengedni például a kerti tavat, mert a víz alatt is megköt az anyag. Sajátos okkersárgás színe miatt kedvelik szobrászok, használják természetes kövek fugázásához, ragasztásához is.

Ismerős eset lehet, amikor a pincébe betör a víz. Ezzel a cementtel azonnal megszüntethető a vízbetörés. A belőle készített vakolatnak az idő viszontagságai iránti ellenállása olyan, mint a jobb fajta kövekké. Ha vakolatot készítünk belőle, adagolástól függően lehet vízzáró, de páraáteresztő is, mely a fal szellőzését biztosítja. Akár villanyszerelési munkák esetén is érdemes a gipsz helyett választani, mert nagy mennyiségben is felhordható, nem repedezik, zsugorodása csekély és ellenáll a víznek, nem is beszélve, hogy kültéren is dolgozhatunk vele.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Vicat Prompt román cement, minden területen jobban teljesít, mint az általános portland cementek. Jobban járunk, ha ezzel vakoljuk be a házunkat, pincénket? A válasz egyértelműen igen. Természetesen a jobb minőségért többet kell adni, de időállósága meg is térül. De ha csak javítási munkálatokra használjuk, akkor mindenképpen érdemesebb a Vicat cementet választanunk.

Már csak egy kérdés merül fel. Hol is lehet beszerezni ezt a fantasztikus terméket? Magyarországon kizárólagosan csak egy cég, és annak partnerei forgalmazzák. Kicsit keresgélni kell a neten, hogy megtaláljuk egy webáruházban és meg tudjuk rendelni. Egy kis segítséget adunk, akinek felkeltettük az érdeklődését, a zöld gombra kattintva bárki beszerezheti. Ha tovább szeretne olvasni a római cement különleges képességeiről, akkor a piros gombra kattintva talál egy tudományos cikket a témában.