You are currently viewing Miért drágul drasztikusan az acél ára?

Miért drágul drasztikusan az acél ára?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Már 2021-ben is jelentősen drágult a betonacél világpiaci ára, de a háború óta az árak az egekbe kúsztak és ki tudja, hol a vége. A drágulás legnagyobb oka a nyersanyag hiány. Kína ugyanis már nem önti el a világot acéllal, felére vette vissza ezen termékek exportján, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátási követelményeknek való megfelelés miatt. A másik fontos tényező, hogy a Covid után az élet felpörgése várható és minden beruházás, ami eddig döcögött nagyobb sebeségre kapcsol, ami szintén hozzájárul a nyersanyagok keresleti oldalának emelkedéséhez. Maga az acélgyártás költségei is jelentősen nőttek a tavalyi évben. Ennek fő okai az energia és a környezetterhelési díjak és adók növekedése és a munkaköltségek emelkedése. Ezen túl Magyarországon számos támogatási rendszer van, ami arra buzdítja a lakosságot, hogy felújítson, építkezzen. Ezek hatása mind-mind a keresleti oldalt növeli és szép lassan már tavaly év végén is beállt a készlethiány és ellátottság. A betonacél ára a nagykereknél szinte napi árassá vált.

A fentiek is elég magyarázat a jelentős drágulásra, azonban mindezt tetézi az Orosz-Ukrán háború. Ugyanis Ukrajnában található Európa legnagyobb acélgyára, mely a háború óta biztonsági protokoll mellett dolgozik és az export akadozik. A legfrisebb hírek szerint a gyárat az oroszok bombáikkal is súlytották. Ha a gyár részben vagy egészben megsemmisült, akkor az európai betonacél árak akár a duplájára is emelkedhetnek, jelentősen megdrágítva az építkezéseket.

Míg két három  évvel ezelőtt 100 dollár körül mozgott a betonacél tonnás világpiaci ára, addig ez 2021 év végére már majdnem duplájára emelkedett. Ez az ár 2022 áprilisától másfélszeresére vagy duplájára fog emelkedni, ami mellett jelentős készlethiány várható.

Cégünk a tőle telhető mértékben bevásárolt betonacéllal. Az árainkat a napi szinten monitorozzuk. A megnövekedett igények miatt árajánlatainkat 3-5 munkanapos határidővel tudjuk kiadni. A megrendeléseket 5-15 munkanapra vállaljuk. Készleteinket feltöltöttük, keressen minket nyugodtan. Érdeklődjön elérhetőségeinken.

Email címünk: info@teker.hu vagy vashajlitas@teker.hu .

Telefonszámunk: +36 30 378 79 77