Üdvözöljük oldalunkon!

Page
Menu
News
You are here:   Home > VICAT románcement > Receptúra > Időtálló vakolat
English

Időtálló vakolat

 

Vicat Prompt cement, mint időtálló vakolat


A régi románcementtel készült vakolatok jellemzői:
- a vakolat sűrűsége 1,4-2 kg/l. Nehéz meghatározni az eredeti vakolat sűrűségét, hiszen a vizsgált minták Európa különböző részéről származnak, különböző éghajlati, időjárási és légszennyezettségi viszonyoknak voltak kitéve.
-az alkalmazott cement oldódó szilícium tartalma 14-45 %, ami a természetes Vicat Prompt cementtel megegyező.
- vízáteresztő képessége 23-40 %
- vízfelvevő képessége 9-30 %.

Valószínű, hogy az utolsó két tényező adatai a fiatal vakolatoknál alacsonyabbak, mint a 100 éveseknél.
A felsorolt négy jellemző közül az utolsó kettő a legfontosabb, hiszen ezek határozzák meg egy homlokzati vakolat tartósságát. A falazat szellőzését biztosítják fenntartva ezzel annak jó műszaki állapotát. A természetes Vicat Prompt cement alacsony adagolásával készíthetünk olyan vakolatot, mely megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A kis Vicat prompt cement dózissal készített vakolat jellemzői:
Tesztelt vakolat
1:2 - 1:4 arányú vakolatokat teszteltek 0,6 % késleltető hozzáadásával. A bedolgozhatóság ideje 20 Cº-on 40 perc volt, ami a ma alkalmazott vakolatokéhoz lett igazítva, a bedolgozott homok (silico-calcaire) 0/4 mm.

A következő táblázat szemlélteti a kapott eredményeket 6 hónap vizes kezelés utáni 7 nap száradás 50 %-os relatív páratartalom mellett. Ez az eredmény tehát közeli a maximális hidratációhoz. A teljesség igényével még több éven keresztül kontrolálnunk kellene a vakolatot.

Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login